Küldetésem

Egy átlagos mai otthonban fényképeket, posztereket, plakátokat, atlaszokat és gyerekrajzokat látok. Festményeket alig. Ezért ez az írás elsősorban azoknak szól, akiknek egy festményük sincs.

Úgy vélem, minden otthonnak szüksége van egy valódi festményre is. A tiédnek is. Bár több oka is lehet, hogy nincs festményed, én kettőt érzek általánosnak: 1) nem tartod fontosnak; 2) nem tartod megfizethetőnek. (Félreértés ne essék: az én házamban is találsz kirakva fényképet és plakátot is; gyerekrajzot minden mennyiségben. Egy jó világtérkép is kellene.)

Először: megértelek, ha úgy gondolod, nem sokat tesz hozzá egy festmény az otthonodhoz, a hiánya pedig jottányit sem vesz el belőle. Sokszor felteszem magamnak a kérdést: ha nem a művészet lenne a foglalkozásom, lenne igényem arra, hogy festmények vegyenek körbe? Talán megleplek, de időnként arra jutok, nem pazarolnám ilyesmire a pénzt. Mégsem mindegy, hogy az életem részét alkotja-e a művészet, ugyanis jelenléte fontos előnyökkel jár. A pszichológia ezt alaposan ki is vesézte és passzív művészetterápiának nevezte el (Adrian Hill 1945-ben írt erről először a Művészet vagy betegség című könyvében). Persze, már az őskorban is használtunk varázsképeket, az ókorban és a reneszánszban pedig az orvosok művészeti alkotásokat ajánlottak kedélybetegségek ellen. Végül aztán Freud és Jung, meg a második világháború utáni csoportterápiák csiszolták professzionálisra ezt a gyógymódot. Sok jót lehetne még írni erről, de itt ennyi elég lesz.

Másodszor: egyet értek veled, hogy a művészet drága mulatság. Ha a barátaimat megkérdeznéd, elmondanák, hogy volt idő mikor ezt mondogattam: "annyira nincs pénzem, hogy a saját festményemet sem tudnám megvenni". Brutálisak az árak. Nem csak a galériákban, hanem az igénytelenebb festmény-boltokban is. Arról nem is beszélve, hogy ezen festmények többségét a feléért se venném meg. Látni rajtuk, hogy a festő nem dolgozott meg ezért az összegért. De legyünk őszinték: művészetre mindig is csak az urak költöttek. Az egyszerű ember házában a fotográfia elterjedésével és a nyomtatott szentképek árának csökkenésével jelentek meg a keretezett képek. Hozzáteszem: ezek előtt a népművészet uralta a parasztházat, ami sok tekintetben magasabb színvonalú volt bármely "magas művészetnél"... de ennek kifejtésétől itt eltekintek.

A küldetésem. Miután te meg én mindkét tételben egyetértünk, érthetővé válik, hogy én, aki jelentős összegekért is adok el festményeket, miért vállalom, hogy 20 ezerért megfestem a portrédat. Ennyiért rendes festményt sehol sem kapsz, nem hogy portrét, a te saját portrédat pedig pláneEgyébként, ha szétnéztél a honlapomon, láthatod, hogy komolyabb összegekért is festek. Szeretném felhívni a figyelmedet: ekkora, ilyen igényű műveket, ennyiért, tudtommal, senki nem fest, és ez nem csak hazánkra vonatkozik.

Mert szeretném, ha számodra is elérhetővé válna a művészet. És azért a pénzért, amit te nálam művészetre költesz, valóban megdolgozom. Várom a megrendelésedet.

2019. február 8.

E-mail: kepestulipan@gmail.com

© Minden jog fenntartva!